Meer dan sterk zijn: wat jij als man echt voelt

Heb je je ooit afgevraagd waarom veel mannen moeite hebben om hun emoties te delen? Ondanks de buitenkant van tevredenheid en optimisme dragen velen een diepe innerlijke wereld met zich mee.
Gratis ebook

Ergens voel je dat je een rol speelt. Een masker draagt. Dat er meer in je zit dan je nu laat zien. Meer authenticiteit. Meer leven. Meer jij.

Download ebook

Jij als man lijkt vaak tevreden en optimistisch in het leven te staan, maar er schuilt meer onder de oppervlakte. Zo'n 80% van de mannen geeft aan diepere emoties te hebben dan anderen merken en bijna de helfel weet vaak niet precies wat ze voelen. Het cliché van de onverstoorbare man blijft bestaan, toch is de realiteit vaak genuanceerder.

Invloed van opvoeding en cultuur

Al vanaf jonge leeftijd word je gevormd met ideeën over mannelijkheid die invloed hebben op hoe je je voelt en hoe je met je emoties omgaat. Jongens leren vaak minder woorden voor gevoelens en dat maakt het uitdrukken van wat ze voelen lastiger. Ook vertoont de maatschappij specifieke verwachtingen rond mannelijke emotie-uiting, met name de expressie van woede en agressie wordt als acceptabeler gezien.

De prijs van emotioneel gesloten zijn

Het constant vermijden van het delen van je gevoelens kan leiden tot minder intimiteit in relaties en soms zelfs tot lichamelijke klachten. Dialogen over problemen kunnen voor jou als man erg stressvol zijn, wat vaak resulteert in het ontlopen van deze gesprekken. Dit kan jouw welzijn en dat van je relaties beïnvloeden.

Kwetsbare gevoelens niet tonen

Veel mannen kiezen ervoor om hun kwetsbare kant niet te tonen. Dit geldt met name voor gevoelens als angst, onzekerheid, en verdriet. Terwijl je misschien makkelijk je blijdschap of frustratie uit, zullen velen van jullie gevoelens van angst of paniek onderdrukken. Dit kan soms leiden tot een intern conflict, omdat je eigenlijk meer wilt delen maar dit niet durft uit angst om als zwak gezien te worden.

Hoe zelfperceptie van mannelijkheid invloed heeft op emoties

Interessant is dat mannen die zichzelf als erg mannelijk beschouwen, minder negatieve emoties ervaren en zich gelukkiger voelen. Zij die zich minder mannelijk voelen, ervaren meer negatieve gevoelens en vinden het moeilijker om deze te uiten. Dit kan te maken hebben met een angst voor hoe ze door anderen worden beoordeeld.

Advies voor meer emotionele openheid

Als je merkt dat je moeite hebt om je emoties te uiten, kan werken aan je zelfvertrouwen een eerste stap zijn. Probeer positieve affirmaties te schrijven over jezelf en je kwaliteiten. Dit kan je helpen om opener en zelfverzekerder in je relaties te staan. Daarnaast kan therapie, al dan niet online, een veilige plek bieden om te leren omgaan met je gevoelens.

Slotgedachte

Hoewel het soms makkelijker lijkt om je gevoelens voor jezelf te houden, kan dit schadelijk zijn voor jezelf en je relaties. Denk eraan dat kwetsbaarheid juist kracht kan tonen en kan leiden tot diepere, meer vervullende connecties met anderen. Waar jij jezelf op het spectrum van openheid bevindt, het is altijd mogelijk om stappen te zetten naar een gezonder emotioneel leven.

Ahó

Mischa Diender
Oprichter man.en.mind | Coach

Waarom mannen niet praten over wat er echt speelt (en hoe je dat verandert)

Lees verder...

De stille uitputting: 5 Signalen dat je maskers je energie kosten

Lees verder...

Vaderschap anno nu: Jouw rol in een veranderende wereld

Lees verder...