De balans tussen adviseren en ondersteunen

Het geven van advies kan een kunt opzich zijn. Wanneer is advies welkom tijdens een mannencirkel? En wanneer kan je iemand beter ondersteunen tijdens het delen van zijn verhaal?

"De afwezige vader"
Gratis ebook!

Ontvang dit gratis ebook én onze tips in je mailbox.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Het geven van advies is een kunst op zich. Je wil anderen vrij laten om hun verhaal te doen en individuele pad te bewandelen, maar je wil ook helpen wanneer je ziet dat iemand bijvoorbeeld worstelt. Soms is het geven van advies niet de gepaste reactie. 

Advies of ondersteuning

Het geven van advies kan verward worden met het bieden van ondersteuning. Met advies val je soms terug op een eigen ervaring en wil je vanuit daar iemand helpen, omdat het voor jou zo heeft gewerkt. Dit is niet altijd de gepaste reactie, omdat het op dat moment gaat om de ander. Het is dan fijner om iemand ondersteuning te bieden. Ondersteuning zie ik meer als het aanwezig zijn, tonen van empathie en de ander laten voelen dat je luistert. Je hoeft niet een oplossing aan te dragen, want het delen op zichzelf is al waardevol. Er blijft zo ruimte voor de ander zelf om een manier te zoeken om te groeien. 

Adviseren met zorg

Toch kan advies geven effectief zijn. Het is dan belangrijk dat het met zorg en respect gebeurt. In plaats van te zeggen "Je zou moeten...", kun je vragen stellen als "Hoe voel je je over...?" of "Wat denk je dat de beste stap zou zijn?" Breng advies op een manier dat het niet dwingend overkomt. Als het gepast is, deel dan jouw eigen ervaringen die relevant zijn voor de situatie. Dit kan laten zien dat je begrijpt wat de ander doormaakt en kan waardevolle inzichten bieden. Wees wel voorzichtig dat het delen van jouw ervaring niet dominant wordt, maar eerder een aanvulling op het gesprek. 

Terugkoppelen 

Een manier om erachter te komen of het advies welkom en gepast was, is door te vragen hoe de ander zich erbij voelt en of het advies nuttig was. Dit geeft voor jezelf inzicht in hoe jij omgaat met kwetsbare situaties en laat je groeien in je eigen proces. 

Mischa Diender
Hypnotherapeut, Systemisch coach & Ademwerk

Introvert en extravert: Samen groeien in een mannencirkel

Lees verder...

De invloed van je ouders op jouw identiteit

Lees verder...

Het belang van vertrouwen: Wat in de cirkel gebeurt, blijft in de cirkel

Lees verder...

Vragen & antwoorden

Staat je vraag er niet tussen? Bel mij (Mischa) dan op 06-38 48 20 22 of mail naar hallo@manenmind.nl
Is iedere man welkom?

Zeker! Iedereen man is welkom ongeacht zijn leeftijd, afkomst, opvattingen, geloof, geaardheid of welk hokje dan ook. De enige voorwaarden zijn dat je oprecht bent, een actieve bijdrage wilt leveren en het vertrouwelijke karakter van een cirkel respecteert.

Wat gebeurt er tijdens een mannencirkel?

Het idee is eigenlijk heel simpel. Je komt met een groep mannen bij elkaar. Tijdens het samenzijn krijg je ruimte om iets in te brengen, bijvoorbeeld als je ergens tegenaan loopt of een bepaald thema wilt bespreken. Lees hier meer over een mannencirkel.

Is dit een praatgroep?

Nee. Een mannencirkel is geen vervanging van een thereapiesessie met een psycholoog of psychiater. Verwacht dan ook niet dat je gecoacht wordt. Natuurlijk kun je wel aan de andere mannen vragen hoe zij omgaan met een soortgelijke situatie wat jou nu bezig houdt. Lees hier meer over een mannencirkel.

Waarom is het alleen voor mannen?

Omdat de groepsdynamiek anders is in een cirkel met alleen mannen in vergelijking tot een gemengde cirkel (met mannen en vrouwen). In het dagelijks leven is er voor een man zelden ruimte om alleen met een groep mannen samen te zijn. Dat wil ik graag faciliteren.