Ahó! Je hebt het vast al weleens voorbij zien komen in een van de andere blogs of gehoord tijdens een mannencirkel. Waar waar staat het eigenlijk voor en hoe gebruiken wij het?
De oorsprong van de begroeting ‘Ahó’, vinden we terug in oude tradities en bij verschillende inheemse volkeren over de hele wereld. Zo staat het bij de Navajo in Noord-Amerika voor goedkeuring en aanmoediging. In andere delen van de wereld, zoals bij de Maori in Nieuw-Zeeland, kan ‘Ahó’ worden gebruikt om een bijzonder moment te markeren, vergelijkbaar met een uitroep van verwondering. In deze tijd wordt ‘Ahó’ vaak gebruikt om eenheid en verbinding te benadrukken. Het herinnert ons eraan dat we verbonden zijn, niet alleen met elkaar, maar ook met de wereld om ons heen.
In mannencirkels heeft ‘Ahó’ een bijzondere plek en ook hier staat het voor eenheid en verbinding. Degene die aan het woord is en de talking stick vast heeft, krijgt de volle aandacht van de anderen. Zo lang je de talking stick niet vasthoudt, wordt er van je verwacht dat je niks zegt maar wel goed luistert naar waar er over gesproken wordt. De persoon met de stick eindigt zijn verhaal met het woord: ‘Aho’. Hiermee zegt hij eigenlijk: ‘Dankjewel, ik heb gesproken’. Alle andere mannen antwoorden hierop met hetzelfde woord: ‘Aho’. Daarmee wordt gezegd: ‘Bedankt voor het delen, we hebben je gehoord’. Het bevordert een gevoel van broederschap en verbondenheid.
Net zoals ‘Ahó’ een bijzondere betekenis heeft voor mannen, heeft ‘Ahé’ een vergelijkbare plaats onder vrouwen. Dit is geen eenvoudige omzetting van ‘Ahó’, maar een unieke begroeting die staat voor dezelfde diepe waarden. ‘Ahé’ wordt uitgesproken door vrouwen als een teken van erkenning, steun en zusterschap.
De begroeting herinnert ons eraan dat we sterker zijn wanneer we samenwerken en elkaar unieke perspectieven waarderen.
Ahó!
Zeker! Iedereen man is welkom ongeacht zijn leeftijd, afkomst, opvattingen, geloof, geaardheid of welk hokje dan ook. De enige voorwaarden zijn dat je oprecht bent, een actieve bijdrage wilt leveren en het vertrouwelijke karakter van een cirkel respecteert.
Het idee is eigenlijk heel simpel. Je komt met een groep mannen bij elkaar. Tijdens het samenzijn krijg je ruimte om iets in te brengen, bijvoorbeeld als je ergens tegenaan loopt of een bepaald thema wilt bespreken. Lees hier meer over een mannencirkel.
Nee. Een mannencirkel is geen vervanging van een thereapiesessie met een psycholoog of psychiater. Verwacht dan ook niet dat je gecoacht wordt. Natuurlijk kun je wel aan de andere mannen vragen hoe zij omgaan met een soortgelijke situatie wat jou nu bezig houdt. Lees hier meer over een mannencirkel.
Omdat de groepsdynamiek anders is in een cirkel met alleen mannen in vergelijking tot een gemengde cirkel (met mannen en vrouwen). In het dagelijks leven is er voor een man zelden ruimte om alleen met een groep mannen samen te zijn. Dat wil ik graag faciliteren.