3 tips om beter te leren luisteren

Heel eerlijk? Er zijn maar weinig mensen in mijn omgeving die écht kunnen luisteren naar wat ik te vertellen heb. De rest doet alsof ze luisteren maar luisteren niet echt. Maar er is hoop. Je kunt het leren ;-)
Gratis ebook

Ergens voel je dat je een rol speelt. Een masker draagt. Dat er meer in je zit dan je nu laat zien. Meer authenticiteit. Meer leven. Meer jij.

Download ebook

Als je het woord ‘luisteren’ opzoekt in de Dikke van Dalen dan kom je het volgende tegen:

Luis·te·ren (luisterde, heeft geluisterd)

1 met aandacht, gericht horen zodat iets tot je doordringt

2 aandacht schenken aan; naar je lichaam luisteren pijn- en andere signalen van het lichaam serieus nemen en er je gedrag op aanpassen

3 gehoorzamen

En dat is precies waar het vaak mis gaat; aandachtig luisteren zodat iets tot je doordringt. De meeste mensen doen net of ze luisteren maar zijn eigenlijk alleen maar bezig om een opening te vinden in de ander zijn verhaal om zo hun eigen verhaal te kunnen vertellen.

Waarom kunnen we niet luisteren?

Onze hersenen kunnen ongeveer 300 woorden per minuut verwerken, terwijl een gemiddeld persoon met maar 100 tot 150 woorden per minuut spreekt. Je hersenen hebben dus alle ruimte om -naast het luisteren- bezig te zijn met alles behalve luisteren.  Aandachtig luisteren vereist dus simpelweg veel energie. Misschien nog wel meer energie dan zelf een verhaal vertellen.

Valkuil

Niet-echt-luisteren doen we vooral bij mensen die we goed kennen. We denken te weten wat de gesprekspartner gaat zeggen en laten de ander daarom niet uitpraten. Misschien heeft je partner wel eens tegen je gezegd:  “je luistert niet” of “laat me nou eens uitpraten”. Dat zou best eens kunnen kloppen. Ook al ken je elkaar al heel lang, dan nog loont het de moeite om aandachtig te luisteren. Want je kent de ander nooit helemaal.

Zo kan het wel

Met een paar simpele tips leer jij om beter te luisteren. Dit levert ook nog iets op. Als je de tijd neemt om iemand zijn verhaal te laten vertellen dan voelt de ander zich beter gewaardeerd en krijg je meer te horen dan het geval zou zijn als je niet de moeite had genomen om hem (of haar) uit te laten praten.

Tip 1: bewuste keuze

Het lijkt een open deur (en dat is het ook), maar het begint allemaal met het maken van de keuze om te wíllen luisteren. Dus zet je mobiel op ‘stil’ en leg hem uit het zicht. Dan weet je in ieder geval zeker dat je daar niet door gestoord wordt. Ga er goed voor zitten en maak de keuze om te willen luisteren.

Tip 2: houd je mond

Dit is het allermoeilijkste om te doen. Want ooh wat willen we graag ons eigen verhaal vertellen of een advies geven. Uiteraard met de bedoeling om de ander te helpen maar voordat je het weet ben jij weer aan het woord. Luisteren is wat anders dan wachten tot het jouw beurt is om te gaan praten.

Tip 3: stel vragen

Stel eens een paar verdiepende vragen als de andere klaar is met praten. Hiermee geef je niet alleen aan te begrijpen wat de ander zegt maar je geeft de verteller ook de mogelijkheid om zijn verhaal op een nog diepere laag te vertellen. Dat levert hele mooie gesprekken op.

Loop jij met een verhaal rond dat je wel eens kwijt wilt? Tijdens een mannencirkel is die ruimte er. Check de data voor de eerstkomende mannencirkel.

Ahó

Mischa Diender
Oprichter man.en.mind | Coach

Waarom mannen niet praten over wat er echt speelt (en hoe je dat verandert)

Lees verder...

De stille uitputting: 5 Signalen dat je maskers je energie kosten

Lees verder...

Vaderschap anno nu: Jouw rol in een veranderende wereld

Lees verder...